Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının azalmakta olduğuna ilişkin işaretlerin talebin sağlıklı olduğunu göstermesi ve yatırımcıların dikkatlerini küresel jeopolitik tansiyondan dolayı potansiyel arz kısıntılarına çevirmesi ile birlikte kazançlarını genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, son üç seansta yüzde 2.5 yükseldikten sonra yüzde 0.5 daha değer kazandı. ABD'de özel sektör tarafından açıklanan verilere göre petrol stokları geçen hafta düşerken, Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrol stok verisinin düşüşünü dördüncü haftaya taşıması bekleniyor. Ham petrolde son dönemde görülen yükselişler, petrol zengini Kerkük bölgesinde Irak hükümeti ile Kürt güçleri arasındaki çatışmadan kaynaklandı. Bölgede çatışmalar sürüyor ve bu durum gerilimin ülke sınırlarının dışına taşmasına neden olabilir.

Goldman Sachs Group Inc., Salı günkü değerlendirmesinde, Irak'taki çatışmalar, petrol piyasasının uğraşmak zorunda kaldığı jeopolitik risklerden biri olduğunu ve İran ve ABD arasındaki gerilimin etkisine ilişkin belirsizliğin de arttığını kaydetti. İran, OPEC'in üretim kısıntılarının 2018 yılının sonuna kadar genişletilmesini destekleyeceğini kaydetti ve üretim planlarının ABD Başkanı Donald Trump'ın ihracatının artmasını sağlayan nükleer anlaşmaya yönelik tehditerden etkilenmeyeceğini vurguladı.

Seul'de Yuanta Securities Co. küresel piyasa analisti Min Byungkyu, "Temel göstergeler, ham petrol stoklarının azalmasına neden olan güçlü talep ile şu anda oldukça güçlü ve jeopolitik riskler fiyatlara kısa vadeli destek sağlıyor" dedi ve "OPEC'in üretim kısıntılarını uzatacağına ilişkin genel bir beklenti var, ancak fiyatların yükselebilmesi için daha derin kısıntılara ihtiyaç duyuluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent yükselerek varil başına 52.16 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 13:04'te 52.07 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 30 altındaydı. Fiyatlar Salı günü 1 sent yükselerek, 51.88 dolar ile 27 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 43 dolar ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 58.31 dolara kadar çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.93 dolar primli işlem gördü.