Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrolü, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman'ın OPEC öncülüğündeki üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını desteklemesinin ardından iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınınde tutundu.

Vadeli petrol kontratları Londra'da fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 2.8 yükseldi. Suudi Prens, Perşembe günü yaptığı açıklamasında, "elbette" üretim kısıntılarını Mart 2018'in ötesine uzatmayı istediğini söyledi. Aynı zamanda, OPEC, bu hafta gerçekleştirilen görüşmeler hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, anlaşma nihayetinde sonuçlandığı zaman, piyasaya bol miktarda petrol sürmeyeceği konusunda yatırımcılara güven vermek için çıkış stratejisini de görüşüyor.

Brent petrolü, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının 30 Kasım'da Viyana'daki toplantıda, küresel arz fazlasını azaltma amaçlı üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacaklarına ilişkin spekülasyonla birlikte bu ay kazançlarını varil başına 55 doların üzerinde koruyor. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve Rusya petrol bakanlarının 2 Kasım'da anlaşmayı uzatma konusunu görüşeceklerini kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Petrol fiyatlarının bu bölgede ne kadar uzun süre kaldığı göz önüne alınırsa, 60 doların kırılması ve yukarı yönde keskin bir hareket şaşırtıcı olmaz," dedi ve "Bu noktada kilit konu, ABD üreticilerinin yüksek fiyatlara vereceği tepki ve üretimi artırıp artırmayacakları" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures piyasasında, 5 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 12:02'de varil başına 59.35 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü yüzde 1.5 tırmanarak 59.30 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 6.73 dolar primli işlem gördü.

Aralık vadeli WTI, Nymex piyasasında, 2 sent düşerek varil başına 52.62 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 53 altındaydı. Kontrat Perşembe günü 46 sent yükselerek 52.64 dolar ile Nisan ayından bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.2 yükseldi.