Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektrörün açıkladığı verilerin hem ham petrol hem de benzin stoklarının geçen hafta azaldığını göstermesi ile birlikte, kazançlarını varil başına 54 doların üzerinde sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü itibarıyla dört günde yüzde 4.2 arttıktan sonra yüzde 0.5 daha yükseldi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de hampetrol stokları geçen hafta 5.09 milyon varil ve benzin stokları 7.7 milyon varil azaldı. Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ham petrol stoklarının geçen hafta azalarak son altı haftada beşinci kez düştüğünü göstermesi bekleniyor.

Küresel gösterge Brent petrolü, Suudi Arabistan ve Rusya'nın Mart ayının sonunda bitecek arz kısıntılarını uzatmayı desteklediklerini işaret etmeleri ile birlikte, geçen ay Temmuz 2015'ten bu yana ilk kez 60 doların üzerine çıkarken, ABD göstergesi Batı Teksas petrolü (WTI) sekiz ayın ziresine tırmandı. Piyasa ayrıca, Irak merkezi hükümeti ile yarı özerk Kürt yönetimi arasında ülkenin kuzeyinde ham petrol üretimi için tehdit oluşturan çatışmadan da destek buldu.

Seul'de Korea Investment & Securities Co. analisti Seo Taejong, "Hız yavaş, ancak petrol piyasası yeniden dengelenmeye doğru hareket ediyor," dedi ve "ABD'nin artan petrol ihracatı şimdilerde ülkenin stoklarını azaltıyor, ancak bu durum iki ucu keskin bıçak, zira düşen stoklar fiyatlar için iyi, ancak aynı zamanda ABD'de petrol üretimini artırabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli WTI, Nymex piyasasında, varil başına 54.69 dolar ile Temmuz 2015 kapanışından bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından Seul saati ile 10:56'da 54.66 dolara geldi. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 45 altındaydı. Kontrat Salı günü 54.38 dolar ile 23 Şubat'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Fiyatlar geçen ay yüzde 5.2 yükseldi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 61.21 dolara çıktı. Aralık vadeli kontrat Salı günü 47 sent ya da yüzde 0.8 yükselişle 61.37 dolardan vadesini doldurdu. Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyaska 6.34 dolarprimli işlem gördü.