Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, ABD'de petrol stoklarının düşüşünü sürdürmesi ve üretimin artış kaydetmesiylev varil başına yaklaşık 54 dolar seviyelerinden işlem gördü.

New York'ta işlem gören vadeli kontratlar Çarşamba günü yüzde 0.2 gerilemesinin ardından Perşembe günkü işlemlerde yatay seyretti. Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre ABD'de ham petrol stoklar 2.44 milyon varil azalarak altı haftada beşinci düşüşünü gerçekleştirdi.

ABD'De petrol üretimi ardı ardına ikinci haftada da artış kaydetti. OPEC üretimi, Irak'ta Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ve merkezi hükümet arasındaki gerginliğin arzı olumsuz etkilemesiyle, Ekim ayında azaldı.

Petrol fiyatlarıEkim ayında ardı ardına ikinci kez yükseldi. OPEC ülkeleri ve grup ile beraber hareket eden üreticiler, 30 Kasım'da gerçekleştirecekleri toplantıda üretim kısıntılarının sürdürülmesine ilişkin uzlaşmaya varacaklar. Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE), arzı sıkıntısını uzatma konusunda Suudi Arabistan ve Rusya'ya katıldı.

Syndey'de CMC Markets analisti Ric Spooner, “Piyasa, arz kısıntılarını uzatılacağı konusunda giderek daha fazla güven duyuyor. Haftalık ABD petrol stoğu verisinin dalgalanmasına karşın, stokların belli bir trend yakaladığı bir noktdayız” dedi.

Nymex'te işlem gören Aralık vadeli WTI petrol kontratları Hong Kong saatiyle 13:00'de varil başına 54.29 dolar seviyesinden işlem gördü. Ocak vadeli Brent petrol kontratları ise 6 cent artarak 60.55 dolardan alıcı buldu.