Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'da veliaht Prens Mohammad bin Salman'ın yolsuzluk suçlamaları ile üst düzey yetkilileri görevden almasının ardından iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.2 kadar yükseldi ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Dünyada MBS olarak bilinen Veliaht Prens, aralarında devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco'yu denetleyen bir kraliyet konseyi üyesi ve bu şirketin direktörlerinden birini de içeren bazı yetkilileri gözaltına aldırdı. ABD'de, Baker Hughes'un verilerine göre, aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

RBC Capital Markets LLC emtia strateji müdürü Helima Croft, "Şimdi kilit soru, MBS'nin böylesine dramatik bir şekilde akrabalarını gözaltına aldırarak, yeni bir istikrar bozucu 'Taht Oyunları'na yol açıp açmayacağı" dedi.

Petrol, küresel stokların azalmakta olması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının Mart ayında sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacağı beklentileri ile birlikte dört hafta üst üste yukarı yönde hareket etti. OPEC'in toplam üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını karşılayan Suudi Arabistan, Irak ve Kuveyt, üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını desteklediklerini işaret etti.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 64 sent yükselerek varil başına 56.28 dolara kadar çıkarak Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Londra saati ile 10:21'de 55.94 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 31 üzerindeydi. Fiyatlar Cuma günü yüzde 2 yükselerek 55.64 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 1.3 yükselerek varil başına 62.90 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Cuma günü yüzde 2.4 yükselerek 62.07 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 6.28 dolar primli işlem gördü.

(16:30'da güncellendi)