Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'daki siyasi çalkantının ABD'de petrol üretiminin 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasını dengelemesi ile birlikte üst üste beşinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 2.5 arttı. Piyasa, Suudi Arabistan'da yolsuzluk soruşturması dahilinde prenslerin ve bazı üst düzey yetkililerin tutuklanmasının, OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarını destekleyen Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ın gücünün artmasına neden olacağını düşünüyor. ABD'de fiyatların gevşediği haftada, ABD'de rekor haftalık petrol üretimi ve stoklardaki sürpriz artış, Pazartesi günkü yüzde 3.1'lik yükselişin geri alınmasına yetmedi.

Petrol, küresel arzın sıkılaşması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin Mart ayında bitecek olan üretimkısıntısı anlaşmasını uzatacağına ilişkin işaretlerle birlikte, Ekim 2016'dan bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. OPEC, bu hafta yaptığı açıklamada, ABD'de kaya petrolü üretiminin, fiyatlardaki toparlanma ilebirlikte, önümüzdeki dört yıllık dönemde beklenenden oldukça hızlı artacağı tahmininde bulundu.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Siyasi istikrar bu hafta, Suudi Arabistan'ın yolsuzluk soruşturması başlatması ile birlikte bozuldu," dedi ve "Arza yönelik aksaklık olasılığı düşük, ancak Suudi Arabistan'ın üretimkısıntıları konusunda daha agresif bir tutum takınacağını düşünüyoruz. Böylelikle üretim kısıntılarının beklenenden uzun sürmesi öngörülüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:01'de varil başına 57.03 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 63 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 36 sent yükselerek 57.17 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent düşerek varil başına 63.78 dolara indi. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.8 yükseldi ve beşinci haftayı da yükselişle geçmeye yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 6.53 dolar primli işlem gördü.