Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Ululsararası Enerji Ajansı'nın (IEA) talep tahminlerini düşürmesi ve ABD'de ham petrol üretiminin artmaya devam etmesi ile birlikte, Ekim ayının başından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.2 yükseldi ve haftalık kaybını yüzde 2.5'e düşürdü. Normalden daha ılık geçen kış dönemi ile birlikte bu yılki fiyat toparlanması, IEA'nın Salı günü açıkladığı aylık raporuna göre, talep büyümesini durduruyor. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, ham petrol üretimi üst üste dördüncü haftada da artarak 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol, sıkılaşan arz ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının Mart ayında bitecek olan arz kısıntısı anlaşmasını uzatacaklarına ilişkin işaretler ile birlikte geçen hafta iki yılın zirvesine çıktıktan sonra gevşedi. Piyasalarda tüm gözler OPEC'in bu ay yapacağı toplantıya çevrildi. Bu toplantıdan çıkabilecek sonuç, Rusya çok erken karar vermekte çekinceli davranırken, Suudi Arabistan'ın anlaşmanın uzatılması konusunda ısrarcı olması ile birlikte belirsiz hale geliyor.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Yaklaşan OPEC toplantısı öncesi, piyasanın mola vererek stokları dikkate alması için iyi bir zaman," dedi ve "Rusya'nın anlaşmaı uzatma konusunda isteksiz olduğuna yönelik söylentiler beklentileri zayıflatıyor. Anlaşma uzatılacak. Yegane soru ne kadar uzatılacağında" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 12'de varil başına 55.27 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından daha fazla. Fiyatlar Perşembe günü 19 sent düşerek 55.14 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, 18 sent düşerek varil başına 61.18 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 3.7 geriledi ve bu kontrat da Ekim ayının başından u yana ilk haftalık düşüşüne yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 5.71 dolar primli işlem gördü.