Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin petrol stoklarının yeniden düşmeye başladığını göstermesi ve yatırımcıların OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını uzatma konusundaki kararını beklemeleri ile birlikte iki yılın en yüksek kapanışına yöneldi.

Ocak vadeli petrol kontratları New York'ta, işlem hacminin 100 günlük ortalamasının altı katına çıktığı bir ortamda, yüzde 1.7 kadar değer kazandı. Özel sektörün fonladığı Amerikan petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 6.36 milyon varil düştü. Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, stokların geçen hafta 2.2 milyon varil düşmesi bekleniyor. Bu durumda, stoklar son üç haftada ilk kez gerilemiş olacak.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin gelecek hafta Mart sonunda süresi dolacak olan üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasına ilişkin karar alacakları Viyana'daki toplantı öncesi iki yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Suudi Arabistan, JODI küresel veritabanına sunulan verilere göre, ham petrol ihracatını Eylül ayında Mart 2011'den bu yana en düşük seviyesine indirdi.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Petrol için yegane yön yukarı gibi görünüyor," dedi ve "Çok sayıda trader OPEC toplantısının olası sonuçlarına ilişkin spekülasyonda bulunuyor. Beklentiler yüksek ve eğer OPEC ve ortakları anlaşmayı uzatmazsa hayalkırıklığına neden olabilir. Ancak çok sayıda trader bu riski almaya hazırlanmış görünmüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 97 sent yüselerek varil başına 57.80 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 11:10'da 57.73 dolara geldi. Kontrat Salı günü 41 sent yükselerek 56.83 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 48 sent ya da yüzde 0.8 yükselerek 63.05 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü yüzde 0.6 yükselmişti. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.34 dolar primli işlem gördü.