Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de Keystone boru hattının hizmet dışı kalmasının bu ülkedeki fazlasının azalmakta olduğu yolundaki iyimserliği artırması ve OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını Mart ayının ötesine uzatmaya hazırlanmasının ardından son yedi haftada altıncı kez haftalık yükselişe yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1 kadar yükseldi ve haftayı yüzde 3.2 kazançla geçmeye yöneldi. TransCanada Corp.'un, Güney Dakota'da geçen haftaki sızıntıdan dolayı, Keystone boru hattının Kasım ayı nakliyatının yüzde 85'inin gerçekleştiremediği kaydedildi. Bu aksaklık, ABD'de geçen hafta 1.86 milyon varil azalan stokların daha da gerilemesine neden olabilir.

ABD gösterge petrolü bu hafta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının 30 Kasım'da Viyana'da gerçekleştirilecek toplantıda üretim kısıntısı anlaşmasını uzatabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte, 2015 yılının ortalarından bu yana ilk kez varil başına 58 doların üzerinde kapandı. Fiyatlar Kasım ayında yüzde 7'nin üzerinde değer kazandı ve üst üste üçüncü ayını da kazançla geçmeye yöneldi.

Seul'de Kiwoom Securities Co. piyasa stratejisti Kim Yumi, "Keystone sorunu petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturuyor," dedi ve "OPEC'in arz kısıntılarını uzatmasına ilişkin beklentiler halihazırda fiyatlarda yansımasını bulurken, OPEC toplantısının yaklaşması ile birlikte piyasanın bekle-gör konumuna geçebilecek olmasından dolayı, fiyatlar yön bulmakta güçlük çekebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 34 sent yükselerek, Seul saati ile 09:44'te varil başına 58.36 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 1.19 dolar yükselerek 58.02 dolardan kapandı. ABD'nin Perşembe günü Şükran Günü tatilinedeniyle kapalı olmasından dolayı kapanış yoktu ve tüm işlemler Cuma günü kayıtlara geçecek.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 19 sent ya da yüzde 0.3 düşerek varil başına 63.36 dolara indi. Fiyatlar Perşembe günü 23 sent yükselişle 64.55 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.96 dolar primli işlem gördü.