Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC ve Rusya, görüşmelere katılan kaynaklara göre, üretim kısıntılarının gelecek yılın sonunda dek uzatılmasına yönelik anlaşmanın ana hatlarını belirledi. Ancak her iki taraf halen önemli detaylar üzerinde çalışıyor.

Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı OPEC dışı üreticler gelecek hafta, üretim kısıntılarını uzatma konusunu görüşmek üzere Viyana'da bir araya gelecek. Kremlin, Mart ayında sona erecek olan mevcut anlaşmanın uzatılmasına ihtiyaç duyulup duyulmadığı konusunda tereddütlüydü.

Görüşmelerin gizli yapılmasından dolayı ismini vermeyen kaynaklara göre, günler süren görüşmelerin ardından, Moskova ve Riyad şimdi, 30 Kasım'daki Viyana toplantısında kısıntıların uzatılmasına ihtiyaç duyulduğu konusunda anlaşmaya varmış durumda. Kaynaklar, Rusya'nın uzatma anlaşmasının, kısıntıların büyüklüğünü petrol piyasasının durumuna bağlayan yeni bir dili içermesini istediğini belirtiyorlar.

Rusya enerji Bakanı Alexander Novak, Santa Cruz, Bolivya'da bu sabah yaptığı açıklamada, Rusya'nın gelecek haftaki toplantıda kısıntıları uzatma konusunu görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Ancal Novak, Rusya'nın uzatma taraftarı olup olmadığı konusunda görüş belirtmedi.

Müzakereler, petrol bakanlarının gelecek hafta başında vİyana'daki toplantısından önce halen devam ediyor. Kaynaklar, Suudi Arabistan ve Rusya'nın yeni söylem konusunda henüz anlaşamamasından dolayı anlaşmaya henüz varılamadığını kaydettiler.