Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in arz kısıntılarını uzatma konusunu görüşeceği toplantı öncesi, ABD'de üretimin tekrar rekor seviyeye çıkması ile birlikte varil başına 57 dolar civarında dalgalandı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 2.8 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de dün açıklanan resmi verilere göre, petrol üretimi günlük 9.68 milyon varile çıkarak 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. OPEC ve Rusya, Viyana'daki görüşmelere ortak bir cephe sunarak, Mart ayında bitecek üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasına ilişkin anlaşma yönünde bir adım daha attı.

Petrol bu hafta, Petrol Şhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Perşembe günkü toplantısından çıkacak sonuca ilişkin belirsizlikten dolayı iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden gevşedi. Önemli üreticilerin bakanlarından oluşturulan bir komite, Kuveyt Petrol Bakanı Issam Almarzooq'un Çarşamba günü basın mensuplarına yaptığı açıklamaya göre, anlaşmanın altı ila dokuz ay daha uzatılmasını teklif etti.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Piyasa en olumlu habere göre pozisyon aldı, yani anlaşmanın dokuz ay uzatılmasına göre," dedi ve "Bundan biraz daha kötü bir sonuç, piyasayı geri çekilmeye duyarlı hale getirebilir. Ancak bu geri çekilme büyük çaplı olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 09:24'te varil başına 57.34 dolara çıktı. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 59 altındaydı. Fiyatlar Çarşamba günü 69 sent düşerek 57.30 dolardan kapandı.

Salı günü vadesi dolacak Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent yükselerek varil başına 63.27 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.94 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Şubat vadeli kontrat 10 sent yükselerek 62.63 dolara çıktı.