Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in küresel arz fazlasını gidermek amacıyla üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatma kararı alması ile birlikte, üst üste üçüncü ayı da kazançla geçmesinin ardından, yükselişini sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra yüzde 0.4 daha değer kazandı. Dokuz ay daha uzatılan anlaşmaya bu defa, daha önce muaf tutulan OPEC üyeleri Nijerya be Libya da dahil edildi. Üretimin günlük 1.8 milyon varil kısılmaya devam edilmesi ile birlikte, OPEC, stokların piyasayı aşırı ısıtmadan beş yıllık ortalamasına düşürmeyi amaçlıyor.

Petrol fiyatları, sıkılaşan arz ve Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının Mart ayında sına erecek üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacağına ilişkin beklentilerle, Eylül ayının başından bu yana yaklaşık yüzde 21 arttı. ABD'nin petrol üretimi, kaya petrolü üreticilerinin yükselen fiyatlardan faydalanmak için üretimi artırmaları ile birlikte, geçen hafta bir kez daha rekor seviyeye çıktı ve OPEC ve Rusya'nın arz kısma çabaları önünde bir zorluk oluşturdu.

Sydney'de Fat Prophets emtia analisti Davic Lennox, "Libya ve Nijerya'nın anlaşmaya dahil edilmesi iyi. Ancak toplantıdan bu sonucun çıkmasının büyük oranda beklenmesi dolayısıyla, piyasanın tepkisi az oldu," dedi ve "Dikkatler şimdi ABD üretiminde. Petrol fiyatlarının çok daha yükseldiğini görmeyeceğiz, zira fiyatlşar yükseldiğinde, ABD'li üreticilerin faaliyetlerini artırdığını görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 21 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 12:50'de, varil başına 57.61 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 21 altında. Fiyatlar Perşembe günü 10 sent yükselerek 57.40 dolardan kapandı ve Kasım ayında yüzde 5.6 prim yaptı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent yükselerek varil başına 62.86 dolara ulaştı. Ocak vadeli kontrat, Perşembe günü 46 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek 63.57 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 5.22 dolar primli işlem gördü.