Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de artan aktif petrol sondaj kuyusu sayısının OPEC'in petrol üretimini gelecek yılın sonuna kadar uzatma taahhüdünü dengelemesi ile birlikte varil başına 58 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 1.7 değer kazandıkyan sonra yüzde 0.9 kadar düştü. OPEC ve aralarında Rusya2nın da bulunduğu ortakları, günlük 1.8 milyon varil olan arz kısıntısını devam ettirme ve anlaşmaya daha önce muaf tutulan Nijerya ve Libya'yı da ekleme kararı aldı. ABD'nin üç en büyük bağımsız petrol sondajcılarının yetkilileri, OPEC'in kısıntıları uzatma kararı sonrası sadece fiyatların artmasından dolayı faaliyetlerini artırmayacaklarını, ancak büyümeye devam edeceklerini kaydetti.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının piyasaya denge kazandırabilmek amacıyla gerçekleştirdikleri üretim kısıntılarına ilişkin iyimserliğin etkisi ile Kasım ayı itibariyle üç ay üst üste değer kazandı. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı, Baker Hughes Inc.'nin verilerine göre, geçen hafta 2 artarak 749 ile Eylül sonundan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Nijerya ve Libya'nın anlaşmaya eklenmesinin olumlu bir gelişme olmasına karşın, OPEC, üretim kısıntısını gelecek yılın sonuna akdr uzatarak elindeki tüm kartları oynadı," dedi ve "ABD'de kaya petrolü üreticileri olduğu sürece, petrol fiyatlarının bu noktadan itibaren daha da yükselmesi zor olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 45 sent düşerek, Seul saati ile 13:14'te varil başına 57.91 dolara indi. Kontrat Cuma günü 96 sent yükselerek 58.36 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 altındaydı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 39 sent düşerek varil başına 63.34 dolara geriledi. Fiyatlar Cuma günü 1.10 dolar ya da yüzde 1.8 yükselerek 63.73 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 5.42 dolar primli işlem gördü.