Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrtol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının düşüşünü üçüncü haftaya taşıdığını göstermesi beklenen resmi veriler öncesi, düşüşünü varil başına 58 dolar seviyesinin altında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.5 ile üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi. ABD'de Enerji Enformasyon idaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı stok verisinin, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta 2.5 milyon varil düşüş olduğunu göstermesi bekleniyor. Diğer bir Bloomberg anketine göre, OPEC'in Kasım ayı üretiminin, Angola ve Kuveyt'teki düşüşlerin öncülüğünde, altı ayın en düşük seviyesine inmesi bekleniyor.

Petrol, sıkılaşan küresel arz ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatma konusunda anlaşmaya varması ile birlikte, bu çeyrekte ortalama 54 dolar civarında seyretti ve bu, iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini işaret ediyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, grubun üretim kısıntılarını dünya çapında üretimin talebe eşit olmasına dek devam ettireceğini söyledi.

Sydney'de Ric Spooner, "Talep büyüyor ve henüz ABD üretiminde büyük çaplı bir yükseliş işareti görmedik," dedi ve "ABD üretimi hafifçe artıyor, ancak bu yüksek fiyatlara muhtemelen bazıalrındaın beklediğinden dha hafif tepki veriyorlar. Yeni yıla girerken, dikkatler, şimdiye kadar gayet iyi gitmesine karşın, OPEC'in anlaşmaya uymundan olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas perolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 12:50'de varil başına 57.56 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 54 altındaydı. Fiyatlar Pazartesi günü 89 sent düşerek 57.47 dolardan kapandı ve son üç günde ilk kez düştü.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 2 düşüşle varil başına 62.45 dolardan kapandıktan sonra 6 sent yükselerek 62.51 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 4.92 dolar primli işlem gördü.