Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilere göre benzin stoklarınıon son dört haftada ilk kez artış göstermesinin ardından varil başına 57 dolara doğru geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra yüzde 0.5 geriledi. Amerikan petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, benzin stokları geçen hafta 9.2 milyon varil arttı. Eğer Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler de buna benzer çıkarsa, benzin stokları Ocak 2016'dan bu yana en büyük artışını göstermiş olacak. API verilerine göre, ham petrol stokları düştü.

Petrol, sıkılaşan küresel arz ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatma konusunda anlaşmaya varması ile birlikte, bu çeyrekte ortalama 54 dolar civarında seyretti ve bu, iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini işaret ediyor. Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Libya, küresel arz fazlasını azaltmak için OPEC ile aynı çizgide kalmak amacıyla, mevcut üretim seviyesini gelecek yılın sonuna kadar sürdürecek.

Sydney'de Fat Prophets emtia analisti David Lennox, "Yatırımcılar, OPEC anlaşması sonrası, ABD'deki gelişmeleri izlemeye devam edecek," dedi ve "Piyasa ayrıca OPEC'in arz kısıntısı anlaşmasına uyumu da izleyecek. Eğer anlaşmaya uyulursa, fiyatlar yüksek kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas perolü (WTI), Nymex piyasasında, 26 sent düşerek, Hong Kong saati ile 12:50'de varil başına 57.36 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 48 altında. Fiyatlar Salı günü 15 sent yükselerek 57.62 dolardan kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures europe piyasasında, Salı günü 41 sent yükseldikten sonra, 26 sent düşerek varil başına 62.60 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 5.18 dolar primli işlem gördü.