Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in geçen ay arz kısıntılarını uzatma kararı aldığı toplantının ardından, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de artan üretim ve benzin stoklarına çevirmeleri ile birlikte üst üsteikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta haftayı yüzde 3 kayıpla geçmeye yöneldi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, ham petrol üretimi geçen hafta rekor seviyeye çıkarken, benzin stokları analistlerin beklediğinden iki kat fazla arttı. Kuveyt'te devlete ait Kuna haber ajansının Kuveyt Petrol Bakanı'na dayandırdğı habere göre, Kuveyt petrol piyasasının 2018 yılının üçüncü çeyreğinde tekrar dengeye gelmesini bekliyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatma kararı alması ile birlikte, bu çeyrekte ortalama varil başına 54 dolar civarında seyretti ve bu, iki yılın en yüksek seviyesini işaret ediyor. Chevron Corp., Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'de  Permian Basin ve diğer kaya petrolü sahalarında gelecek yıl yatırımlarını artırıken diğer bölgelerde azaltacağını kaydetti.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "2018 yılına girmeden önceki birkaç hafta biraz zor geçebilir, ancak görünüm büyük ölçüde olumlu," dedi ve "ABD'de üretimin artmaya devam etmesini bekliyorum, ancak üreticilerin finansal olarak temkinli olmasından dolayı, bunun önmüzdeki altı ila 12 ay boyunca büyük miktarlara ulaşmasını beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:32'de varil başına 56.59 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 66 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 73 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek 56.69 dolardan kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Fututres Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 1.6 yükseldikten sonra, 17 sent düşüşle varil başına 62.03 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.7 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 5.40 dolar primli işlem gördü.