Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve OPEC'in topluluk dışı ülkelerde üretim artışı tahmininin küresel arz fazlasının azaltılmasına yönelik çabalar üzerinde baskı oluşturması ile birlikte üst üste üçüncühaftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 0.4 düştü. IEA, Perşembe günü yaptığı açıklamada, gelişmiş piyasalardaki fazla son iki yılın en düşük seviyesine inerken, aralarında ABD'li kaya petrolü üreticilerinin de olduğu rakiplerden gelecek yeni üretimin 2018'de talepten daha hızlı artabileceğini kaydetti. OPEC ise Çarşamba günkü açıklamasında, rakiplerinin üretimine ilişkin tahminlerini yükseltmesinin ardından, petrol piyasalarının gelecek yılın sonlarına kadar dengeye kavuşamayabileceğini belirtti.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının aşırı arzı kısmak için üretimiazaltmaları ile birlikte ortalama varil başına 50 dolar civarında seyretti. Bu, 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. OPEC, üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatırken, gelecek yıl günlük 10 milyon varilin üzerine çıkarak rekor kıracağı tahmin edilen artan ABD üretim ile karşı karşıya.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Arz gelecek yıla girerken en önemli konu," dedi ve Stok seviyeleri yılın başından bu yana kaydadeğer bir şekilde azaldı ve bunun 2018'de de devam etmesini bekliyoruz. Son fiyat rallisi halen kırılgan görünüyor. Bu nedenle arz fazlasını artırabilecek herhangi bir hareket fiyatların düşmesi için güçlü bir etki oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 11:36'da varil başına 57.14 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 13 üzerindeydi. Fiyatlar Perşembe günü 44 sent yükselerek 57.14 dolardan kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 1.4 yükseldikten sonra, 3 sent düşerek varil başına 63.28 dolara indi. Fiyatlar bu hafta fazla değişmedi ve bu yıl yaklaşık yüzde 11 yükseldi. Küreselgösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 6.13 dolar primli işlem gördü.