Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük tüketicisi ABD'de ham petrol stoklarının üst üste beşinci haftada da azaldığını göstermesi beklenen veri öncesi varil başına 57 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.2 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak resmi verilerin, ham petrol stoklarının geçen hafta 3 milyon varil düştüğünü göstermesi bekleniyor. Sendika sözcüsünün verdiği bilgiye göre, Nijerya'da petroll çalışanları grevi askıya aldı ve gelecek ay görüşmelere devam etmeye karar verdi. Öte yandan, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Libya'da bir petrol sahası, Perşembe günü elektrik arızası nedeniyle üretime ara verdikten sonra normale döndü.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla üretimi kısmaları ile birlikte son üç ayda ralli yaptı. Üreticiler arasında daha önce görülmeyen işbi,rliği, fiyatları bu yıl yükselterej ortalama 51 doalr civarına çıkardı ve bunun da desteği ile fiyatlar üst üste ikinci yılı da kazançla geçmeye yöneldi.

Sydney'de CMC markets analisti Ric Spooner, "Piyasanın yeniden dengeye kavuşma süreci doğru yönde ilerliyor," dedi ve "Fiyatlar ne kadar yükselirse, o denli fazla yeni arz geliyor. Bu durum gerçekten izlenecek bir dinamik. Herkes ayrıca gitgide kötüleşen Orta Doğu'daki siyası gelişmeleri de izleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü vadesi dolacak Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 semt yükselerek varil başına 57.35 dolara kadar çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 54 altında. Daha aktif işlem gören Şubat kontratı 10 sent yükselerek Hong Kong saati ile 11:51'de 57.32 dolara ulaştı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra, 4 sent daha yükselerek varil başına 63.45 dolara çıktı. Küresel gmösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 6.12 dolar primli işlem gördü.