Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, ABD'de ham petrol stoklarının iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesi ve üretim artışlarının hızının yavaşlaması ile birlikte son bir ayın ilk haftalık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve haftayı yüzde 1.6 kazançla geçmeye yöneldi. ABD'de Enerji Enformasyon idaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ham petrol stokları 436.5 milyon varile inerek Ekim 2015'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Petrol üretimi ise Ekim ortasındakş dokuz haftalık artışın başlangıcından bu yana en düşük artışını gerçekleştirdi. Kuzey Denizi Forties Boru Hattı Sistemi, işletmeci Ineos Group'tan yapılan açıklamaya göre, normal akışına gelecek yılın başında dönmeye hazırlanıyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarıjnın küresle arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmaları ile birlikte üst üste ikinci yılı da kazançla geçmeye yöneldi. Suudi Arabistan Petrol bakanı Khalid Al-Falih, dünya çapında stokların, Haziran ayındaki toplantıda OPEC tarafından hedeflenen seviyeye kısa vadede düşmeyeceğini söyledi.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Petrol için 2018'in kilit olaylarından biri piyasa fazlasından açığa dönmek olacak," dedi be "Bu önemli olacak, zira piyasa fiyatı halihazırda daha yüksek işlem bandı için potansiyel olduğunu işaret ediyor. ABD'de kaya petrolü üreticilerinin tepkisi, geledcek yıl için piyasaya balkıldığında, diğer bir kilit faktör olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 12 sent düşerek, Hong Kong saati ile 12:20'de vbaril başına 58.24 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 51 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 27 sent yükselerek 58.36 dolara çıktı ve yaklaşık üç haftanın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 0.5 tırmanarak Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, 2 sent düşerek varil başına 64.88 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.6 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.63 dolar primli işlem gördü.