Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrolün bir neslin gördüğü en büyük çöküşten toparlanması devam etti ve fiyatlar, kasırgalar, Orta Doğu'daki siyasi sorunlar ve OPEC ve ABD kaya petrolü üreticileri arasındaki mücadele ile birlikte üst üste ikinci yılı da kazançla geçmeye yöneldi. Fiyatlar, yılın son işlem gününde, ABD'de stokların ve üretimin azalması ile birlikte yükseldi.

ABD'de Enerji Enformasyon idaresi'nin (EIA) dün açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 4.6 milyon varil azalırken, petrol üretimi de önceki haftaya göre, günlük ortalama 35 bin varil düştü

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Eylül ayında boğa piyasasına girmesinin ardından, 2017 yılında yüzde 11'den fazla yükseldi. Fiyatlardaki yükseliş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının stokları azaltan üretim kısıntılarından destek bulurken, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilim ve Kuzey Denizi, Kanada ve Libya'da boru hatlarında meydana gelen aksaklıklar da bu yükselişlere yardımcı oldu. Yatırımcılar, 2018 yılında ABD'deki üretimin OPEC'in üretim kısıntılarına ağır basıp basmadığına bakacak.

Fiyatlardaki yükselişin ABD şirketlernin daha fazla petrol sondaj kuyusunu aktif hale getireceği spekülasyonunu güçlendirirken, kaya petrolü üretimindeki artış, ABD'de üretimin 2018 yılında rekor seviyelere ulaşacağı tahminlerini getirdi. Bu durum, aralarında küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna dek uzatacağı taahüdünde bulunan Suudi Arabistan'ın da bulunduğu üretici ülkelerin planlarını bozabilir. ABD'de Harvey Kasırgası'nın Ağustos ayı sonlarında Körfez Sahili'nde rafinerilerin kapanmasına neden olması ve fiyatları yükseltmesinin ardından, Irak'taki çatışmalar ve İngiltere'de boru hattında meydana gelen çatlak da fiyatları yukarı yönde etkiledi.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Petrol piyasasının bu yıl yönünü belirleyen temel faktör OPEC ve Rusya'nın üretim kısıntılarına başlaması ve daha sonra bu kısıntıları uzatmasıydı," dedi ve "Bu durum, ABD, Libya ve Nijerya'da üretimin artmasına rağmen, piyasanın stokları azaltmasına neden oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 42 sent yükselerek Seul saati ile 13:45'te varil başına 60.26 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 66 üzerindeydi. En yakın vadeli kontrat, 2016 yılında yüzde 45 ile 2009'dan bu yana en hızlı yüklselişini gerçekleştirmesinin ardından bu yıl yüzde 12 daha yükseldi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 66.58 dolara yükseldi. Şubat vadeli kontrat Perşembe günü 28 sent yükselişle vadesini 66.72 dolardan doldurdu. Dünyanın yarısından fazlası için gösterge olan Brent petrolü, 2016 yılında yüzde 52 tırmandıktan sonra bu yıl yüzde 17 değer kazandı. Brent, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.31 dolar primli işlem gördü.