Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin petrol stoklarının düşmeye devam ettiğini göstermesi ve OPEC üretiminin geçen ay değişmemesinin ardından üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden kapandıktan sonra çıkışını sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.1 yükseldikten sonra yüzde 0.3 daha deper kazanarak varil başına 62 dolara doğru tırmandı. ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstirüsü'nün (API) verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 4.99 milyon varil azaldı. Perşembe günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıklayacağı resmi verilerin ise stokların 4.7 milyon varil düştüğünü göstermesi bekleniyor. Bu durumda, stokalr yedi hafta üst üste düşüş göstermiş olacak.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntılarına gitmeleri ile birlikte geçen yıl yüzde 12 değer kazandıktan sonra çıkışını devam ettirdi. Ancak New York ham petrolündeki yükseliş ABD'de üretimin ve arzın artmasına neden olabilir. Dallas Fed'in geçen hafta petrol endüstrisinin 42 önde gelen ismi arasında düzenlediği ankete göre, petrol fiyatlarının 61 dolar ile 65 dolar arasında seyretmesi durumunda aktif petrol sondaj kuyusu sayısı "kaydadeğer bir artış" gösterecek.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Yakında rallinin sona erdiğini görebiliriz, zira bu seviyedeki fiyatlar ABD'de şirketlerin üretimi artırmasına neden olacak," dedi ve "Kuzey Denizi ve Libya'daki arz aksaklıkları, ABD'de düşen stoklar ve İran'daki protesto gösterileri fiyatlardaki ivmeyi destekledi" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 09:44'te varil başına 61.81 dolara tırmandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 altındaydı. Fiyatlar Çarşamba günü 61.63 dolar ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 1.9 tırmanarak Aralık 2014'ten bu yana en yüksek kapanışını yaptıktan sonra, 2 sent yükselerek varil başına 67.86 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 6.18 dolar primli işlem gördü.