Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının düşüşünü sekizinci haftaya taşıması ve petrol üretiminin Ekim ayından bu yana en büyük düşüşünü göstermesinin ardından, kazançlarını üç yılı aşkın sürenin zirvesi yakınındaki kapanış seviyesi civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 3.5 değer kazandıktan sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon idaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 4.95 milyon varil düştü. Batı Teksas petrolünün (WTI) dağıtım noktası olan Cushing, Oklahoma'daki ham petrol stokları son beş yılın ortalama seviyesine düşerken, petrol üretimi son üç haftada ikinci kez geriledi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla üretim kısıntılarına gitmelerinin etkisi ile üst üste ikinci yılı da kazançla geçtikten sonra yükselişini sürdürüyor. ABD'de üretim geçen hafta düştü, ancak EIA, üretimin gelecek ay günlük 10 milyon varil üzerine çıkacağı tahmininde bulundu.

Singapur'da sektör danışmanlık firması IHS Energy'nin başkan yardımcısı Victor Shum, "Petrol stokları azalıyor," dedi ve "Petrol fiyatlarında görülen yükselişin nedenlerinden biri bu. ABD'de sıkışık petrol üretimi, yüksek fiyatlara çok fazla tepkili olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent düşerek Hong Kong saati ile 11:10'da varil başına 63.54 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 29 üzerindeydi. Fiyatlar çarşamba günü yüzde 1 yükselerek 63.57 dolar ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.6 değer kazanarak Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandıktan sonra 5 semt düşerek varil başına 69.15 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 5.77 dolar primli işlem gördü.