Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarındaki ralli hızını kaybetti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, bir haftayı aşan bir süredir görülen teknik baskının ardından, yüzde 1.7 kadar değer kaybetti ve Aralık ayı ortasından bu yana ilk haftalık bazda kaybına yöneldi. ABD'de petrol üretimi yükselerek rekor seviyeye yaklaşırken ve ABD'de stoklarda süregelen düşüşün etkisini giderirken, OPEC, fiyatlardaki artışın ardından, rakibi ABD için petrol üretimi tahmini üst üste ikinci ayda da yükseltti.

Petrol fiyatlarındaki ralli, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını gidermek için arz kısıntılarına gitmeleri ile birlikte iki yıl üst üste yükseldikten ve bu yükselişini 2018'de de sürdürdükten sonra hızını kesti. OPEC'in arz kısıntısına uyum oranı rekor seviyeye yükselirken, aralarında Citigroup Inc.'nin de bulunduğu bankalar, piyasanın yeniden denge kazanması ile birlikte, arz kısıntılarının programlanan bitiş tarihi olan Aralık ayından önce, bu yılın ortalarında sonlanabileceği tahmininde bulundu.

Sanford C. Bernstein & Co. analisti Neil Beveridge, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Yüksek fiyatlar sermayeyi yeniden Kuzey Amerika'daki kaya petrolü üretimine yönlendirecek," dedi ve "ABD üretimi artacak ve bu durum fiyatların yükselmesini önleyecek, ancak OPEC politikasında temel bir değişiklik olacağını düşünmüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.10 dolar düşerek varil başına 62.85 dolara kadar geriledikten sonra, Hong Kong saati ile 12:23'te 63.17 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından fazlaydı. Fiyatlar bu hafta, 12 Ocak'ta 64.30 dolar ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasından sonra yüzde 1.8 geriledi.

WTI'ın 14 günlük RSI göstergesi Cuma günü, bazı yatırımcılar için kazançların çok hızlı gerçekleştiğini ve düşüşün yakın olduğunu işaret eden 70 seviyesinin altına düştü. Kontrat bu seviyenin üzerinde dört yılı aşkın sürenin en uzun dönemini geçirdi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.0 dolar ya da yüzde 1.5 düşerek varil başına 68.30 dolara kadar indi. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.8 düştü ve kontrat bu yılın ilk haftalık düşüşüne yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 5.48 dolar primli işlem gördü.