Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrolü, OPEC ve Rusya'nın üretim kısıntılarının yıl sonuna kadar devam edeceğini açıklamaları ve anlaşmayı bu sürenin ötesine uzatabileceklerini işaret etmelerinin ardından, üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden başlattığı düşüşünü durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 1.8 düştükten ve Aralık ayının ortasından bu yana ilk haftalık düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.2 yükseldi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi mevkidaşı ile birlikte Pazar günü Bloomberg Television'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın OPEC ile mevcut üretim kısıntılarının sona ermesinden sonra da işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak bakanlardan hiçbiri kısıntıların 2019'da devam edeceğini söylemedi.

Brent petrolü, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını gidermeye yönelik üretim kısıntılarınınn fiyatları Aralık 2014'ten bu yana ilk kez varil başına 70 doların üzerine çıkarmasının ardından gevşedi. Baker Hughes'ın açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta da azalarak üst üste ikinci haftada da düştü.

Sydney'de Fat Prophets emtia analisti David Lennox, "Arz kısıntıalrına devam edileceğine ilişkin taahhüt petrol fiyatlarını yıl boyu yukarıda tutacak," dedi ve "OPEC'in anlaşmaya uyumu mükemmel. Rallinin daha da sürmesine yönelik yegane engel, ABD'li üreticilerin yüksek fiyatlara reaksiyon vererek üretimi artırması" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Brent petrolü (WTI), Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, erken saatlerde yükselişini yüzde 0.4'e kadar çıkardıktan sonra bu kazançlarının bir kısmını verdi ve 11 sent yükselişle Hong Kong saati ile 09:47'de varil başına 68.72 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü yüzde 1 aşağıda 68.61 dolardan kapandı ve düşüşünü ikinci güne taşıdı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 5.31 dolar primli işlem gördü.

Vadesi Pazartesi günü dolacak olan WTI,  Nymex piyasasında, geçen hafta yüzde 1.5 düştükten sonra 15 sent yükselerek varil başına 63.53 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yakınlarındaydı. Daha aktif işlem gören Mart vadeli kontrat 15 sent yükselerek 63.46 dolara çıktı.