Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının son 11 haftada ilk kez artış göstermesi ve rekor düşüş serisini sonlandırmasının beklenmesi ile birlikte kayıplarını varil başına 66 doların altında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.9 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak olan resmi verilerin petrol stoklarının, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta 800,000 varil artması bekleniyor. Exxon Mobil Corp.'un önümüzdeki beş yıllık dönemde Batı Teksas'ın Parmian Basin bölgesi ve ABD'de kaya petrolüğnüğn en önemli bölgesi olan New Mexico'da bir program dahilinde 50 milyar dolar yatırım yapacağı kaydediliyor.

Petrol bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak için üretimkısıntılarına gitmesi ile birlikte, üst üste iki yıl yükseldikten sonra yüzde 8 daha deper kazandı. Ancak fiyatlardaki son yükselişlerin, zaten 30 yılın en yüksek seviyesinde bulunan ABD üretiminin daha da artmasına neden olacağı endişelerini getiriyor.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "ABD üretimindeki trend piyasalar için temel faktör olacak," dedi ve "Son iki haftada görülen yükselişlerin ardından, piyasa, yüksek fiyatlara tepki niteliğindeki üretim artışlarına ilişkin işaretler konusunda duyarlı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 26 sent ya da yüzde 0.4 düşerek Tokyo saati ile 11:13'te varil başına 65.30 dolara indi. ABD gösterge petrolü Pazartesi günü 58 sent düşerek 65.56 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 18 üzerindeydi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 20 sent düşerek varil başına 69.26 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.06 dolar düşüşle 69.46 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, WTI'a kıyasla 3.96 dolar primli işlem gördü.