Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarının 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesini sağlayan ralli, ABD'de ham petrol üretiminin artması ve stoklardaki artışın küresel arz fazlasına ilişkin endişeleri artırması sonucu hızını kaybediyor.

Vadeli petrol kontratları, çarşamba günkü yüzde 0.4'lük artışın ardından kazançlarını korurken, fiyatlar halen bu haftanın ilk iki seansındaki yüzde 2.5'lik kaybın baskısı altında. ABD'de dün Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanan veriler, ham petrol üretiminin Kasım ayında 1970'ten bu yana ilk kez günlük 10 milyon varil seviyesinin üzerine çıkıtığını ve stokların ise geçen hafta artarak 10 haftadır süren düşüş serisini sonlandırdığını gösterdi. Dün fiyatlarda görülen hafif yükseliş, Kasım ayının başından bu yana ilk kez düşüş gösteren benzin stoklarından kaynaklandı.

Ham petrol fiyatları Ocak ayında da yükselerek çıkışını beşinci aya taşıdı ve 2011'den bu yana en uzun aylık yükseliş serisini gerçekleştirdi. Ralli, OPEC ve ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntılarına gittiği bir ortamda, ABD'de düşen stoklar ve zayıf dolardan destek aldı. Ancak fiyatlardaki artış, Amerika'da üretim artmasına neden oldu ve stokların bir krz daha artmaya başlayacağı endişelerini artırdı. Buna ek olarak, stokların, rafinerilerin mevsimsel bakım dönemlerinin yaklaşmasından dolayı da artması öngörülüyor.

Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "ABD'de azalan stoklar ham petrolün bu yıl varil başına 60 dolar seviyesinin üzerine çıkmasını sağladı, ancak ham petrol talebinin azaldığı bir döeneme girilmesinden dolayı stoklar artacak," dedi ve "OPEC ülkeleri petrol fiyatlarında keskin bir yükseliş istemeyecektir, zira bu hareket yalnızca ABD'de üretimin artmasına neden oalcak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent yükselerek, Tokyo saati ile 12:53'te varil başına 64.83 dolara çıktı. ABD gösterge petrolü Çarşamba günğ 23 sent yükselerek 64.73 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 12 üzerindeydi. Kontrat bu hafta halen yaklaşık yüzde 2 aşağıda.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures europe piyasasında, 13 sent yükselerek varil başına 69.02 dolara çıktı. Mart vadeli kontrat Çarşamba günü 3 sent artışla 69.05 doalrdan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrtolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 4.39 dolar primli işlem gördü.