Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Goldman Sachs Group Inc.'nin fiyat tahminini yükseltmesine küresel petrol piyasasının muhtemelen tekrar dengeye kavuştuğunu kaydetmesinin ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Önceki iki günde yüzde 2 değer kazandıktan sonra yüzde 0.8 kadar daha yükseldi. Goldman Sahcs, küresel gösterge Brent petrolünün, aşırı seviyelerdeki stoklarda meydana gelen düşüş, talepte görülen artış ve Venezüela'da düşen üretimden dolayı, altı ay içinde varil başına 82.50 dolara yükseleceği tahmininde bulundu.

Batı Teksas petrolü (WTI) Aralık ayının sonlarından bu yana 60 doların üzerinde kaldı ve bu durum ABD'li üreticileri daha fazla üretmeye yönelterek günlük üretimin Kasım ayında 40 yılı aşkın süredir ilk kez günlük 10 milyon varilin üzerine çıkmasını sağladı. Öte yandan, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi Ocak ayında sadece günlük 20,000 varil arttı.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Şu anda piyasanın bu boğa hareketini sürdürmeyi istediği şeklinde bir eğilim var," dedi ve "Temel olarak konuşulduğunda, eğer fiyatlar yükselmeye devam ederse, ABD üretiminin artma ihtimali yüksek ve OPEC üyeleri arasındaki anlaşmazlık da artabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli WTI, Nymex piyasasında, 50 sent yükselerek varil başına 66.30 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 10:17'de 66.13 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.7 yükselerek 65.80 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından fazlaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 17 sent yükselerek varil başına 69.82 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 76 sent yükselerek 65.95 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 3.98 dolar primli işlem gördü.