Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'De ham petrol stoklarının piyasanın beklediğinden az artması ve risk varlıklarına yönelik yatırımcı iyimserliğinin artması ile birlikte, Aralık ayından bu yana en büyük artışını göstermesinin ardından çıkışını sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, resmi verilere göre ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 1.84 milyon varil arttığını göstermesinin ardından yüzde 1 kadar yükseldi. Bloomberg'in anketine göre, stokların 3.1 milyon varil artması bekleniyordu. Küresel hisse senetlerindeki yükseliş de piyasadaki olumlu havayı destekledi. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yatırımcıların risk varlıklarından çıkması ile birlikte hisse senetleri ve emtiada sert düşüşlerin gerçekleştiği geçen haftaki kayıpların yarısını geri aldı.

Petrol, ABD'de kaya petrolü üretiminin OPECöncülüğünde küresel arz fazlasını azaltmaya yönelik üretim kısma çabalarını olumsuz etkileyeceği endişesi ile birlikte, geçen haftaki kayıplarından öncesi seviyelere doğru toparlanmakta güçlük çekiyor. OPEC ve Rusya, Nisan ayında arz kısıntısı anlaşmasını gözden geçirmek için bir araya geldiklerinde, petrol stoklarını ölçmek için yeni bir yöntemi görüşecek.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "ABD'de stokların beklenenden az artması, risk iştahındaki artış ile aynı dönemde gerçekleşti," dedi ve "Petrol piyasasının sürekli bir şekilde ferahlaması için, rallinin gelecek aya yayılmasını sağlayacak yeni verilere ihtiyaç var" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü yüzde 2.4 yükseldikten sonra, 58 sent yükselerek Singapur saati ile 10:30'da varil başına 61.18 dolara çıktı. Fiyatlar, geçen hafta yüzde 9.6 düştükten sonra bu hafta yüzde 3.3 yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 14 üzerindeydi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 64.79 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 3.72 dolar primli işlem gördü.