Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de resmi verilerin ham petrol stoklarının üst üste dördüncü haftada da arttığını göstermesinin beklenmesi ile birlikte varil başına 62 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.4 değer kazanarak iki haftanın en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 0.9 daha yükseldi. Bloomberg'in anketine göre, Perşembe günü Enerji Enformasyon İDaresi (EIA) tarafından açıklanacak resmi verilerin stokların geçen hafta 3 milyon varil arttığını göstermesi bekleniyor. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, OPEC ve ortakları arasındaki son görüşmeler, arz fazlasının daha önce beklenenden daha hızlı ortadan kalktığı görüşü ile sonuçlandı.

Ham petrol fiyatları, Kasım ayında Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntılarını 2018'in sonuna kadar uzatma konusunda anlaşmaya varmalarının ardından kazançlarını sürdürdü. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, piyasanın denge bulmasının hız kazanmakta olduğunu söylerken, anlaşmanın bütünü bir ülkenin buna uymaması halinde tehlikeye düşebilir. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, Rusya ve diğer ortaklarla işbirliği umutlarının, üretimkısıntısı anlaşmasının sona ermesinden sonraya da süreceğini söyledi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent düşerek varil başına 61.22 dolara kadar indikten sonra Seul saati ile 10:44'te 61.38 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 39 altındaydı. Mart vadeli kontrat Salı günü22 sent yükselerek vadesini 61.90 dolardan tamamladı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 36 sent düşerek varil başına 64.89 dolara geriledi. Fiyatlar Salı günü yüzde 0.6 düşerek 65.25 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 3.52 dolar primli işlem gördü.