Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının sürpriz bir şekilde düşmesi ve ABD'de artan üretimin küresel arz fazlasına katkıda bulunacağına ilişkin endişeleri azaltmasının ardından ikinci haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, son iki haftanın en yüksek seviyesinden kapanmasını ardından fazla değişmedi ve varil başına 62 doların üzerinde seyrediyor. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 1.62 milyon varil ile son beş haftanın en büyük düşüşünü göerçekleştirdi. ABD'nin petrol ihracatının dört ayın en yüksek seviyesine çıkması da stoklardaki beklenmedik düşüşe katkıda bulundu.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntılarına devam etmesi ile birlikte 10 yılı aşkın sürenin en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi. OPEC'in petrol ihracatı 10 Mart ile biten dört haftalık sürede günlük 300,000 varil düşerken, ABD'de artan üretim, kaya petrolü üreticilerinin üretime devam etmesi ve üretimi rekor seviyeye çıkarması ile birlikte, OPEC'in üretim kısıntılarına en büyük tehdidi oluşturuyor.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent yükselerek, Seul saati ile 10:51'de varil başına 62.86 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 1.09 dolar düşüşle 62.77 dolardan kapandı.Fiyatlar bu hafta yüzde 1.9 yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 altındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 2 sent yükselerek varil başına 66.41 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafgta yüzde 2.4 yükseldi ve üst üste ikinci haftayı kazançla geçmeye yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 3.54 doalr primli işlem gördü.