Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yaklaşık üç haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, ABD'de beklenenden daha fazla artan ham petrol ve benzin stoklarının rekor aylık üretim rakamları ile birlikte yatırımcıların küresel arz fazlasına ilişkin endişelerini artırması sonucu varil başına 62 doların altında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 3.6 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı resmi verilere göre, petrol stokları geçen hafta 3.02 milyon varil ile beklenenden daha fazla artarak Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Benzin stokları beklenenden dört kat fazla artarken, artan kaya petrolü üretimi ABD'de petrol üretiminin Kasım ayında rekor seviyeye çıkmasına neden oldu.

Petrol, artan stoklarlarla birlikte ABD'de rekor seviyelere ulaşan petrol üretiminin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını gidermeye yönelik çabalarına tehdit oluşturması ile birlikte yılın başından bu yana gerçekleştirdiği kazancının büyük kısmını geri verdi. OPEC komitesi geçen ay petrol piyasasının yeniden denge bulmasının hız kazandığını kaydederken, OPEC Başkanı Pazartesi günü Houston'da Amerikalı kaya petrolü üreticilerinin üst düzey yetkilileri ile bir araya gelecek.

Singapur'da Oanda Corp.'un Asya-Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Traderlar ciddi öneme sahip stok verilerine aşırı duyarlı. Dikkatler tekrar özellikle kaya petrolü üretimine çevrilmiş durumda," dedi ve "ABD'nin dünyanın en büyük petrol üreticisi olma yolunda ilerlemesi petrol fiyatlarının aşağı yönde hareket etmesine neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent ya da yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 11:45'te varil başına 61.74 dolara indi. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 2.2 ile 9 Şubat'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 74 üzerindeydi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent varil başına 64.74 dolara çıktı. Kontrat yüzde 2.7 düşüşle 9 Şubat'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. En yakın vadeli Brent kontratı, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.20 dolar primli işlem gördü.