Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de resmi verilerin ham petrol stoklarının beklenenden daha az arttığını göstermesi ve bunun sonucu ABD'de kaya petrolü arzının aşırı arttığına ilişkin endişelerin azalması ile birlikte kayıplarını durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü son bir ayın en büyük düşüşünü göstermesinin ardından fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları 2.41 milyon varil arttı. Bloomberg'in anketine göre, stokların 3 milyon varil artış göstermesi bekleniyordu. ABD'nin en büyük petrol depolama merkezi Cushing, Oklahoma'daki stoklar 2014'ten bu yana en düşük seviyesine indi.



Petrol fiyatları, ABD'de artan kaya petrolüüretiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının piyasaya yeniden denge kazandırmaya yönelik çabalarını olumsuz etkileyeceği endişelerine bağlı olarak Ocak ayındaki zirvelerine yeniden ulaşmakta zorluk çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın saldırgan dış ticaret politikası, çelik ve alüminyuma uygulanması planlanan gümrük vergisi artışlarının küresel bir ticaret savaşı yaratacağı endişelerinin artması ve bunun da finans piyasalarında sarsıntı yaratması ile birlikte piyasalardaki tedirginliğe yeni bir halka daha ekledi.

Emori Capital Management Inc. başkanı Tetsu Emori, "Petrol fiyatlarının bu seviyelerden yükselebilmesi için büyük bir katalizöre ihtiyacımız var," dedi ve "Eğer kaya petrolü üreticileri üretimi artırmayı durdurursa fiyatlar düşüşünü durduracak. Yükseliş için ise, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarına gelecek yıl da devam edeceklerini açıkladığını görmek iyi olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 25 sent yükselerek varil başına 61.40 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 10:59'da 61.37 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.45 dolar düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 74 altındaydı.

Mayıs ve Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 2.2 düştükten sonra 19 sent daha gerileyerek varil başına 64.53 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.31 dolar primli işlem gördü.