Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de akaryakıt tüketimin arttığına ilişkin işaretlerin, OPEC'in rakiplerinden gelen yeni arzın bu yıl talebi aşacağı yolundaki tahminini dengelemesi ile birlikte varil başına 61 dolar civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü iki günlük düşüşünü durdurmasının ardından yüzde 0.2 yükseldi. ABD'de dün açıklanan resmi veriler, benzin stoklarını geçen hafta Eylül ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdiğini ve ürün talebinin Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), aylık raporunda, ABD ve diğer üreticilerden gelen arz artışına ilişkin beklentilerini üst üste dördüncü ayda da artırdı.

Petrol fiyatları, Ocak ayında üç yılın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra daha geniş çaplı bir piyasa düşüşü toparlamakta güçlük çekiyor. ABD'de artan ve bu yıl en yüksek yıllık ortalamasına çıkarak rekor kırması beklenen ham petrol üretimi, OPEC ve ortaklarının küresel arz fazlasını azaltma çabaları için tehdit oluşturmaya devamediyor.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent yükselerek Seul saati ile 10:49'da varil başına 61.05 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 25 sent yükselerek 60.96 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 58 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 4 sent yükselerek varil başına 64.93 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 25 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek 64.89 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.82 dolar primli işlem gördü.