Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol şirketlerinin arama faaliyetlerini tekrar artırmaya başlamasının, Rusya'nın üretim kısıntılarına ilişkin tahhüdüne karşın, OPEC ve ortaklarının küresel arz fazlasını gidermeye yönelik çabalarının küresel arz fazlasını gidermeye yetmeyebileceğine ilişkin endişeleri artırması sonucu değer kaybetti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, ABD'li üreticilerin aktif petrol sondaj kuyusu sayısını son sekiz haftada yedinci kez artırdığını gösteren verinin ardından yüzde 0.6 düştü. ABD'de ham petrol üretimi de artmaya devam etti ve geçen hafta günlük 10.4 milyon varil ile rekor seviyeye ulaştı. Öte yandan, dünyanın en büyük petrol üreticisi Rusya'nın ihtiyaç duyulduğunda üretim kısıntılarının 2019 yılına uzatılabileceğini işaret etmesi de ABD kaynaklı arza ilişkin endişeleri gideremedi.

Petrol, yatırımcıların ABD'de güçlü bir şekilde artan kaya petrolü üretimini değerlendirmeleri, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ticaret savaşı başlatılacağına ilişkin endişeler ve Venezüela'da üretimin sert düşeceğine ilişkin bekletniler ile birlikte varil başına 60 doalr civarında dar bir bantta seyrediyor. ABD'de artan ham petrol üretimi, OPEC ve ortakları arasındaki arz kısıntısı anlaşmasının, grubun stokları beş yılın ortalamasına düşürme hedefine ulaşabilmesi için 2019 yılına uzatılacağı spekülasyonunu güçlendiriyor.

Tokyo'da devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "ABD'nin ham petrol üretiminin istikrarlı bir şekilde devam edeceğine ilişkin işaretler var ve bu durum OPEC'in çabalarını bir ölçüye kadar zayıflatacak," dedi ve "Petrol fiyatları Rusya'nın OPEC ve bazı OPEC dışı ülkelerin arz kısıntılarını anlaşmanın sonuna kadar sürdüreceklerine ilişkin taahhüdünden destek buluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü vadesi dolacak Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 37 sent düşerek varil başına 61.97 dolara kadar indirkten sonra Tokyo saati ile 13:27'de 62 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 1.15 dolar yükselerek 62.34 dolardan kapandı ve haftayı yüzde 0.5 kazançla geçti. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 44 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 38 sent düşerek varil başına 65.83 dolara indi. Kontrat Cuma günü 1.09 dolar ya da yüzde 1.07 yükselerek 66.21 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.75 dolar primli işlem gördü.