Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de artan üretim ve risk varlıklarına gelen satışlardan ziyade OPEC ve ortaklarının taahhüt ettikleri üretim kısıntılarına uyumuna çevirmeleri ile birlikte varil başına 63 dolara doğru yükseldi ve son dört seansta ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.5 düştükten sonra yüzde 0.4 kadar yükseldi. ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 3.4 milyon varil arttığı tahmin ediliyor, ancak bu miktar önceki haftaya göre daha yavaş bir artışı işaret ediyor. Küresel arz fazlasını üretimkısıntıları yoluyla azaltmaya çalışan Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları Şubat ayında taahhüt ettikleri üretim kısıntılarına yüzde 138 oranında uyduğu kaydedildi.

Petrol fiyatları, küresel hisse senedi piyasasındaki satış dalgasının emtia grubuna da yayılması ile birlikte son beş yılın en büyük Şubat ayı düşüşünü göstermesinin ardından, 60 dolar civarında dalgalanıyor. ABD'de rekor seviyelere çıkan ham petrol üretiminin yanında artmakta olan stoklar, OPEC ve ortaklarının küresel stokları beş yılın ortalamasına düşürme hedefine ulaşabilmek için üretim kısıntılarını 2019 yılına uzatmak zorunda kalacakları spekülasyonunu güçlendirdi.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "ABD kaya petrolü üretimi, petrol fiyatlarındaki yükselişin önüne büyük engel koyuyor," dedi ve "Ancak petrol piyasası halen oldukça güçlü. Fiyatlar bazı nedenlerden dolayı düşse bile , oldukça hızlı yükseliyorlar ve destek alımları geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü vadesi dolacak Nisan vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 25 sent yükselerek varil başına 62.31 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 10:48'de 62.25 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 28 sent düşerek 62.06 dolardan kapandı. Daha aktif işlem gören Mayıs kontratı 18 sent yükselerek 62.31 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.2 geriledikten sonra,  27 sent yükselerek varil başına 66.32 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.90 dolar primli işlem gördü.