Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde düşmesi ve beş yılın ortalamasının altına inerek OPEC öncülüğündeki arz kısıntılarının etkilerinin görüldüğünü işaret etmesinin ardından yükselişini varil başına 65 doların üzerine sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü altı haftanın zirvesine çıkmasının ardından yüzde 0.9 daha değer kazandı. Resmi veriler, ABD'de petrol stoklarının geçen hafta düştüğünü gösterdi ve Bloomberg'in anketine katılarak tahmin bildiren analistlerin yüzde 80'den fazlası tahminlerinde yanıldı. Böylelikle stoklar 2014 yılından bu yana ilk kez beş yılın ortalamasının altına indi.

Petrol fiyatları, küresel hisse senetlerine gelen satış dalgasının emtia grubuna da yayılması ile birlikte beş yılın en büyük Şubat ayı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından OCak ayında gördüğü zirvesine yaklaşıyor. Yatırımcılar ABD'de artan ham petrol üretimine dikkatleriniçevirirken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları, piyasanın bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreği arasında tekrar dengeye kavuşacağını kaydediyor.

Tokyo'da Sumitomo Corporation Global Research Co. kıdemli analisti Mikiko Tate, "ABD'de ham petrol üretimi artarsa, yılın ilerleyen dönemlerinde arz fazlasına ilişkin endişeleri görmeye başlayabiliriz, ancak şuanda aşırı arz görmüyoruz," dedi ve durumun iyi göründüğünü sözlerine ekledi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent yükselerek varil başına 65.74 dolara kadarçıktıktan sonra Tokyo saati ile 10:59'da 65.25 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.63 dolar yükselerek 65.17 dolar ile Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 18 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent ya da yüzde 0.1 yükselerek varil başına 69.52 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 2.05 dolar yükselerek 69.47 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.26 dolar primli işlem gördü.