Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerinin stokların arttığını göstermesi ve buna bağlı olarak küresel arz fazlasının sürdüğüne ilişkin korkuların artması ile birlikte yaklaşık bir ayın en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yaklaşık yüzde 1 düştükten sonra yüzde 0.9 daha geriledi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 5.32 milyon varil arttı. Bu, Çarşamba günü açıklanacak olan ABD resmi stok verileri için Bloomberg anketindeki beklentilerin 6 katından daha fazla bir miktarı işaret ediyor.

Petrol, ABD Başkanı Donald Trump'ın atadığı son üst düzey yetkililerinin İran'a karşı sert bir tutum takınılacağı beklentilerini artırması ile birlikte Ocak ayındaki zirvelerinin yakınında seyrediyor. Küresel petrol stokları Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarının işe yaradığının bir işareti olarak azalırken, ABD'de artan üretimin bu çabaları olumsuz etkileyeceği endişeleri devam ediyor.

Australia & New Zealand Banking Group kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Stoklarda yükseliş olacağı beklentisi fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu," dedi ve "Mart ayına yaklaşırken, stokların kayda değer bir şekilde yükseleceğine ilişkin geniş tabanlı bir beklenti vardı. Beklentilerinden düşük çıkabilecek herhangi bir veri bugün gördüğümüz zayıflığın ters yöne dönmesine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadel,i Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent kadar düşerek varil başına 64.65 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 09:52'de 64.92 dolara geldi. Kontrat Salı günü 30 sent düşerek 65.25 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 45 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent düşerek varil başına 69.84 dolara indi. Kütresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.93 dolar primli işlem gördü.