Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, jeopolitik risklere ilişkin spekülasyon ve OPEC üyesi Irak'ın bazı üreticilerin üretim kısıntılarını artırmayı önerdiklerini söylemesinin iyimserliği artırması sonucu ayı kazançla geçmeye hazırlanıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi 'nin arz kısıntılarına katılan bazı OPEC üreticilerinin ve diğer ülkelerin bu anlaşmayı 2018 yılının ötesine ve gelecek yılın ortasına kadar uzatmayı teklif ettiklerini söylemesinin ardından yüzde 0.6 yükseldikten sonra bu ayı yüzde 4.9 yükselişle geçmeye yöneldi. Fiyatlar Çarşamba günü, ABD'de açıklanan resmi verilerin ham petrol stoklarının analistlerin beklediğinden daha fazla arttığını göstermesinin ardından düştü.

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın hükümete şahin isimleri ataması ve bunun sonucu İran'a yönelik politikaların sertleşeceği beklentilerinin artmasının ardından jeopolitik risklerin ön plana çıkması sonucu, Şubat ayındaki sert düşüş sonrası, bu ay yükseliyor. Önce gelen OPEC üyeleri Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilim, Suudilerin Yemen'de İran destekli Husilerin attıkları füzeleri etkisiz hale getirmesinin ardından arttı. Öte yandan, ABD'de artan ham petrol üretimi halen Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının küresel arz fazlasını gidermeye yönelik çabaları için en büyük tehdidi oluşturuyor.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "Uzun vadede artan jeopolitik riskler ve bununla birlikte ABD'deki üretim bu ay piyasada volatilitenin artmasına neden oldu," dedi ve "Jeopolitik gerilimlerden gelen risk primi ve ABD stoklarındaki potansiyel düşüş muhtemelen petrol fiyatlarını yukarı itecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent yükselerek varil başına 64.76 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 10:56'da 64.60 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 80 altındaydı.

Perşembe günü vadesi dolacak Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 33 sent yükselerek varil başına 69.86 dolara çıktı. Daha aktif işlem gören Haziran kontratı 18 sent yükselerek 68.94 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.22 dolar primli işlem gördü. Avrupa piyasası ve Nymex CUma günü Hayırlı Cuma tatili dolayısıyla kapalı olacak.