Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Trump yönetimi ve ABD enerji şirketlerinin ilişkileri, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın enerji ticaretine zarar verebilecek olan kısımların değiştirilmesinin istemesiyle kötüye gitti.

Nafta üyesi ülkeler ABD, Meksika ve Kanada, anlaşmanın enerji ticaretini desteklemesi yönünde hem fikir. Yetkililer, görüşmeler süresince, sınırlar boyunca gaz boru hattı inşasının kolaylaştırılması, ABD'li şirketlerin Meksika'da petrol ofisi açması ve petrol araştırması yapmasına yardımcı olmanın konuşulduğunu aktardı.

Ancak ABD iş dünyası, ABD'nin Meksika ve Kanada'daki yatırımlarına Nafta korumasını kaldırabilecek ya da sona erdirebilecek olan anlaşma maddesiyle, Washington ile anlaşamazlığa düştü. İlgili madde, ABD işletmelerine yatırım yapılan ülkeler işe zarar veriyorsa yasal yaptırım uygulayabilme hakkı veriyor.

ABD iş dünyasının Trump'a "deniz aşırı yatırımlarda ABD'li şirketleri koruyan" maddenin değişmemesi için baskı uyguladığı belirtildi. 

Anlaşma neden önemli?

Son yıllarda ABD Meksika'ya net enerji ihracatı yapan ülke konumuna geldi. ABD'nin Meksika'dan ithal ettiğinden fazla enerji ihracatı yapması ABD dış ticaret açığı açısından da önem arz ediyor. 

Ayrıac Meksika'ya yapılan yabancı yatırımlarda da ciddi artış gözlemlendi. Yabancı ülkeler petrol istasyonları almaya başladı ve ülke boyunca petrol boruları inşa edildi.