Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ABD'nin İran'a yaptırımları yeniden uygulaması durumunda OPEC'in piyasalarda doğabilecek açığı kapatmaya yetecek kapasitesinin olduğunu açıklamasının ardından kayıplarını varil başına 71 doların altında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.9 düştükten sonra fazla değişmedi. BAE Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üç üyesi Suudi Arabistan, Kuveyt ve BAE'nin, hep birlikte, doğabilecek aksaklıkları karşılayabilecek kapasitelerinin olduğunu açıkladı. Öte yandan, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı, Baker Hughes'un açıkladığı verilere göre, Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Petrol, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından ayrılma kararının ardından petrol zengini Orta Doğu'da tansiyonun artması ve arz aksaklıklarının doğabileceği endişelerinin güçlenmesinin ardından rallisini bu ay üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine genişletti. Yatırımcılar dikkatlerini, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısı anlaşmasını sonlandırıp sonlandırmayacaklarına ya da fiyatları daha da desteklemek için anlaşmayı uzatıp uzatmayacaklarına ilişkin işaretlere çevirdi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Orta Doğulu üreticilerden gelen açıklamalar yatırımcıları ABD yaptırımlarının İran üzerindeki etkisine biraz daha yakından bakmaya zorladı ve açık bir şekilde, bu etkinin er ya da geç görüleceğine ilişkin bazı sorular var," dedi ve "Şu an için, yatırımcılar, karşı karşıya kaldığımız sıkılık dikkate alındığında, herhangi bir arz aksaklığına karşı temkinli" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent düşerek, Singapur saati ile 09:05'te varil başına 70.67 dolara indi. Fiyatlar Cuma günü 66 sent düşerek 70.70 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent düşerek varil başına 77.05 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü yüzde 0.5 düşerek 77.12 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 6.41 dolar primli işlem gördü.