Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da artan çatışmaların jeopolitik riskleri güçlendirmesi ve OPEC üyelerinin büyük kısmının geçen ay ihtiyaç duyulandan daha fazla üretim kısmasının ardından kazançlarını varil başına 71 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra fazla değişmedi. AD'nin Kudüs'te büyükelçilik açması sonrası Gazze'de düzinelerce Filistinli İsrail'li askerlerin açtığı ateş sonucu hayatlarını kaybetti. Öte yandan, Suudi Arabistan 2017 yılının başında başlayan üretim kısıntılarından bu yana en az üretimi gerçekleştirdi ve Irak hariç Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin tümü küresel arz fazlasını gidermek amacıyla taahhüt ettikleri kısıntı kadar ya da bunun altında üretim gerçekleştirdi.

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da artan gerilim ve ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın nükleer programını durdurması karşılığı yaptırımların kaldırılmasını getiren anlaşmadan çekilmesi ile birlikte bu ay 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yatırımcılar, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntılarını sonlandırıp sonlandırmayacağına ya da ABD'nin İran'a tekrar yaptırım uygulayarak petrol ihracatını durdurması durumunda buradan çıkacak açığı kapatmak için üretimin artırılıp artırılmayacağına bakıyor.

Tokyo'da Sumitomo Corporation Global Research Co. kıdemli analisti Mikiko Tate, "İsrail'deki çatışmalar, doğrudan petrol arz ve talebini etkilemeyecek olmasına rağmen Orta Doğu'da jeopolitik riskler konusunda piyasa beklentilerini kötüleştirdi," dedi ve "Suudi Arabistan, petrol arz ve talebinde dengeyi tekrar sağlamaktan ziyade ham petrol fiyatlarının daha da yükselmesinde odaklanmış görünüyor ve bu durum fiyatları destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkesinin, stoklar normala dönse bile, arzı ksııtlı tutmaya devam edeceğini işaret etmişti.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent yükselerek Tokyo saati ile 13:06'da varil başına 71.05 dolara çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü 26 sent yükselerek 70.96 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures euırope piyasasında, 9 sent yükselerek varil başına 78.32 dolara çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü 1.11 dolar yükselerek 78.23 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent perolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 7.23 dolar primli işlem gördü.