Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Financial Times'da Perşembe günü yer alan makalede, Fransız petrol firması Total'in İran'a uygulanacak yaptırımlar kapsamında ABD'li firmalar gibi doğrudan bir etki altında kalmayabileceği ancak, ABD ile olan mali ilişkilerinin "ikincil yaptırımlarla" olumsuz etkilenebileceği iddia edildi. Total yönetimi, şirketin finansal işlemlerinin yüzde 90'ına ABD'li bankaların müdahil olduğunu aktardı.

"Muafiyet almak kolay değil"

Yaptırımlardan "muafiyet" alınmasına ilişkin şirket CEO'su Patrick Pouyanne, Washington'da Bloomberg'e açıklamalarda bulundu, "Dürüst olmak gerekirse, muafiyet almanın kolay olmayacağı görüşündeyim" dedi. Total, 2016'da İran yaptırımlarının hafiflemesiyle, ülkede enerji sektörüne yatırım yapan ana aktör konumuna gelmişti.

"Total 40 milyon harcadığı projeden çekilebilir"

Total, İran'ın Güney Pars doğalgaz alanındaki 11. fazın işletmesi için anlaşmayı 2017'de imzalamıştı. Şirket şu ana kadar, İran'ın son 10 yıldırı imzaladığı en büyük anlaşma niteliği taşıyan proje için 40 milyon euro harcadı.
Öte yandan Salı günü Brüksel'de bir araya gelen Fransa, İngiltere ve Almanya liderleri İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif ile bir araya gelmiş ve ülkeye enerji yatırımlarına devam edeceklerini açıklamışlardı. Total İran'dan çekilirse, bu çaba baltalanmış olacak.

Perşembe günkü işlemlerde ham petrol, küresel arzdaki sıkılaşma ve ABD'nin İran'ın petrol ihracatına yönelik kısıtlama uygulayacağı beklentileriyle, Londra piyasasında 2014'ten beri ilk kez varil başına 80 doları aştı. Bu gelişmeyle, Total hisseleri günü yüzde 1.7 yukarıda kapattı.

"Petrol 100 dolar olursa şaşırmam"

Total CEO'su Patrick Pouyanne, "İran'ın petrol ihracatı yılın ilerleyen zamanlarında engellenirse, problem daha da derinleşecek. Petrol gelecek aylarda 100 dolara çıkarsa şaşırmam" diye konuştu.

Total hisselerinin 7 Mayıs'tan bu yana hareketi