Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Financial Times'da Cuma günü yer alan makalede 80 dolara çıkan ham petrol fiyatlarıyla piyasanın kazanan ve kaybeden sektörleri incelendi.

Petrol fiyalatlarının yükselmesiyle, ihracat yapan ülkelerin hazineleri şişerken ithalat yapan ülkeler daha çok ödeme yapmak durumunda kalıyor. Peki ham petrolün 80 dolara çıkmasıyla kimler kazandı ve kimler kaybetti?

Enerji şirketleri kazanlar arasında başı çekti. 2017'de OPEC ve Rusya fiyatları yukarı çekmek ve petrol gelirlerini arttırmak için üretimde kesintiye başladılar. Iran'a tekrar uygulanması gündeme gelen yaptırımlar ve Venezüella'daki enerji sektörünün ekonomik kriz karşısında çökmesiyle fiyatlarda destek sağlandı.

Petrol fiyatlarındaki yükselişin Suudi Arabistan'ın 2016'da yüzde 12.8 olan bütçe açığını, bu sene yüzde 7'ye düşürmesi bekleniyor. Ayrıca petrol şirketlerinin hisselerindeki yükselişle, hisse sahiplerinin kar paylarında artış ihtimali de yükseldi.

Öte yandan hava yolları ve sevkiyat şirketleriyle, tüketiciler kaybedenler oldu. Hava yolları şirketlerinin sadece yakıt giderleri toplam harcamaların yüzde 33 'ünün oluştuyor. Fiyatlardaki yükselişin müşterilere bilet fiyatlarında artış olarak döneceği belirtiliyor.

Hindistan Petrol Bakanlığı, fiyatların büyük tüketici ülkeler ve bireyler üzerinde olumsuz etkisi olabileceğine dikkat çekti. ABD'de galon başına 2.91 dolar olan benzin, geçen yıla göre yüzde 25 arttı.

Taşımacılık şirketleri, petrol arzının azalmasıyla, gemilerde kullanacakları yakıt talebinde düşüş gerçekleştirdi. Yakıt fiyatlarındaki ani artışla, gemi sahiplerinin kötü etkileneceği düşünülüyor.