Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verisinin stokların düştüğünü göstermesi ve buna bağlı olarak küresel stokların azalmakta olduğu yolundaki spekülasyonun güçlenmesinin ardından varil başına 72 dolar civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verileri, ham petrol stoklarının geçen hafta 1.33 milyon varil düştüğünü gösterdi. Bloomberg'in anketine göre, Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıklayacağı resmi verilerin, stokların üst üste üçüncü haftada da düştüğünü ve Ocak ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirdiğini göstermesi bekleniyor.

Petrol fiyatları bu ay, Orta Doğu'da artan gerilim ve Venezuela'da petrol üretimine ilişkin endişeler ile birlikte bu ay üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de üretimin rekor seviyelere çıkmasına karşın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlasını gidermeyi başardığı görülüyor. Yatırımcılar şimdi, grubun arz endişelerini gidermek için harekete geçip geçmeyeceğini görmek için OPEC'in Haziran ayındaki toplantısını bekliyor.

Tokyo'da Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "ABD stok verileri sıkışık talep ve arzı işaret ediyor ve bu durum fiyatları destekleyebilir," dedi ve "Mevcut fiyat seviyeleri, yüksek fiyatların muhtemelen talebi azaltacak ve enerji tasarrufunu tetikleyecek olmasından dolayı, OPEC'i üretim kısıntılarını gevşetmeye sevk edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 11 sent düşerek, Tokyo saati ile 10:56'da varil başına 72.02 doalra geriledi. Haziran kontratı Salı günü 11 sent düşerek 72.13 dolardan vadesini doldurdu. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 56 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 42 sent düşerek varil başına 79.15 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.14 dolar primli işlem gördü.