Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Küresel Kaynaklar Birliği(Global Resources Corporation) Başkanı Mehmet Öğütçü, Gökhan Şen'in Finans Merkezi Programı'na konuk olarak, petrol fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Önümüzdeki dönemde arz sorunu yaşanmayacağını ve talebin de beklentiler kadar hızlı artmayacağını söyleyen Öğütçü bu gerekçelerle petrol fiyatlarının 75-80 dolar arasında dalgalanacağını kaydetti.

"Şu anki petrol fiyat düzeyi iki açıdan çok iyi oldu. Birincisi üreticiler açısından, ikincisi petrol şirketlerinin yüzü güldü biraz. Dolayısıyla yatırımlar hızlandı biraz. Dolayısıyla arz sorunu yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Ama bizim gibi tüketici ülkeler açısından sorun yarattı tabi. 80 dolar da Türkiye için çok iyi bir rakam değil. Hatta Suudi Arabistan'ın iddiası ve hedefi petrol fiyatlarını 100 dolara çıkarmaktı. Biliyorsunuz petrol fiyatlarını tek başına OPEC ya da ABD belirlemiyor. Burada petrol tacirlerinin çok büyük önemi var. Petrol tacirleri de geleceğie dönük projeksiyonlar çerçevesinde, ülkelerin jeopolitik risklerini, finansal durumlarını da dikkate alan bir takım hesaplar yapıyorlar. BUnların hpsini bir araya koyarsanız önümüzdeki dönemde arz sıkıntısı yaşanmayacağı için ve talebin de beklendiği kadar hızlı gelişmeyeceğini ön görürsek eğer, bence 80 dolarlar biraz gerilese bile 75 dolarla görülebilir."

 

 

Öğütçü, Suudi Arabistan'ın petrolde fiyat hedefi olan 100 dolara ancak çok büyük jepolitik risklerle ulaşılabileceğini aktardı.


"Petrol fiyatlarının 100 doları görmesi için çok büyük bir jeopolitik risk olması lazım. ABD, Suudi Arabistan ve İsrail'in İran'a saldırması gibi... Ya da Doğu Akadeniz'de çok beklenmedik bir gelişme meydana gelmesi gibi... Venezüella'nın tamamen devreden çıkması gibi.. Ama normal koşullar altında fiyatların mevcut seviyesini koruyacağı birazcık gerileyip, tekrar ileri gidebileceğini ön görebiliriz.