Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiytaları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın bir neslin en büyük fiyat düşüşünü tetikleyen stok fazlasının erimesinin ardından üretim kısıntılarını gevşetmeyi teklif etmelerinin ardından kayıplarını varil başına 66 doların altında sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta son 11 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 3.1 daha geriledi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih , Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya ile arz kısıntılarının gevşetilmesine ilişkin görüşmelerin sürdüğünü ancak henüz bir karara varılmadığını kaydetti. Ancak hem OPEC içi hem de dışından bazı üretici ülkelerin yetkilileri, üretimi artırma teklifini onaylamadıklarını belirtti.

Petrol bu ayın başlarında, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yeniden yaptırım uygulama kararı ve Venezuela'da üretimde görülen sert düşüşün arz endişelerini güçlendirmesinin ardından üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. OPEC ve ortaklarının ABD'de rekor üretime karşın küresel arz fazlasını giderme amaçlı temel hedeflerine ulaşması ile birlikte, traderlar şimdi dikkatlerini Suudi Arabistan ve Rusya'nın ortakları ile görüş birliği olmaksızın üretimi artırma planlarını uygulamaya koyup koymayacaklarına çevirdi. Grup Haziran ayında sonraki adımları kararlaştırmak üzere toplanacak.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "OPEC ve Rusya'dan gelen son işaret, geçen yılın sonlarından bu yana fiyatları destekleyen üretim kısıntıları için beklentileri azalttı," dedi ve  "Eğer OPEC ve ortakları Haziran toplantısında üretim kısıntılarını Aralık ayının ötesine sürdürme kararı alır ve yatırımcılar arasındaki kaygıyı azaltırlarsa, ham petrol fiyatları yükselebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymec piyasasında, 2.08 dolar düşerek varil başına 65.80 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 10:54'te 65.97 dolara geldi. ABD'nin bugün tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı kapanış fiyatı olmayacak. İşlemler takas için Salı günü kayıtlara geçirilecek. Fiyatlar Cuma günü 2.83 dolar düşerek 67.88 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 102 üzerindeydi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.95 dolar düşerek varilbaşına 74.49 dolara kadar indi. Fiyatlar Cuma günü 2.35 dolar düşerek 76.44 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.83 dolar primli işlem gördü ve bu fark Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine yöneldi.