Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarının 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına neden olan ralli bu ay, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ikisinin küresel arz fazlasının ortadan kalmasını sağlayan üretim kısıntılarını gevşetebileceğini işaret etmesinin ardından durdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen haftanın başlarında üç yılın zirvesini görmesinin ardından Şubat ayından bu yana ilk aylık düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın son bir nesildeki en büyük düşüşün ardından fiyatların yeniden yükselmesine neden olan arz kısıntılarını gevşetebileceğini işaret etmesi sonrası beş seansta yüzde 8 düştü. Ham petrol düşüşünü Çarşamba günü, doların son üç haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesi ve dolar ile fiyatlanan emtianın cazibesini artırması sonrası durdu.

Petrol bu ayın başlarında, ABD Başkanı Donald Trump'ın OPEC üyesi İran'a yaptırımları yeniden uygulama kararı ve Venezuela'da üretimin ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı düşmesinin ardından yükseldi. Fiyatlar daha sonra Suudi Arabistan ve Rusya'nın planı dolayısıyla baskı altında kalırken ve aynı zamanda Amerika ve Çin arasındaki dış ticaret anlaşmazlığı ve Avrupa'daki siyasi krizden olumsuz etkilenirken, Goldman Sachs Group Inc., güçlü küresel talebi işaret ederek, petrolde yukarı yönlü beklentilerini koruduğunu kaydetti.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Petrol halen yukarı eğilim gösteriyor, ancak bunun nedeni OPEC'in sonraki adımlarına ilişkin belirsizlikler, jeopolitik riskler ve petrolde volatiliteyi tetikleyen dolardaki hareket gibi dış faktörler," dedi ve "Petrolün Mayıs ayındaki seviyeleri göremeyebilir, zira OPEC'in üretimi artırma olasılığı fiyat artışlarını sınırlamaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent düşerek Tokyo saati ile 11:36'da varil başına 68.08 dolara geriledi. Kontrat, önceki iki ayda yüzde 11 değer kazandıktan sonra bı ayı yüzde 0.7 düşüşle geçmeye yöneldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 39 altındaydı.

Perşembe günü vadesi dolacak Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0. düşerek varil başına 77.10 dolara geriledi. Daha aktif işlem gören Ağustos kontratı yüzde 0.3 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.01 dolar primli işlem gördü. Fiyatlar bu ay yüzde 2.6 ile Nisan ve Mart'a göre daha yavaş bir artış gösterdi.