Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol üretiminin rekor seviyeye çıkması ve yatırımcıların dikkatlerini Suudi Arabistan ve Rusya'bub üretimi artırıp artırmayacağına odaklanması ile birlikte üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve haftayı yüzde 1.4 kayıpla geçmeye hazırlanıyor ABD'de ham petrol üretimi günlük 10.77 milyon varil ile 1983 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında en yüksek seviyeye çıktı. Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft PJSC, Renaissance Capital'a göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları ile varılan anlaşmadan dolayı düşürdüğü üretimini yeniden artırmak için kapasitesini test ediyor.

Ham petrol, Suudi Arabistan ve Rusya'nın İran ve Venezuela'dan dolayı meydana gelebilecek açıkları kapatmak için üretimi artırmayı değerlendirdiklerini kaydettikleri geçen haftadan bu yana 5 düştü. Yatırımcılar şimdi S. Arabistan ve Rusya'nın Haziran ayındaki toplantıda üretim kısıntılarını gevşetmek için diğer ortakları ile anlaşmaya varıp varmayacağına odaklanmış durumda.

Emori Capital Management Inc. başkanı Tetsu Emori, "Yatırımcılar OPEC ve ortaklarının gerçekten yüksek petrol fiyatları isteyip istemediklerini sorguluyor," dedi ve "Eğer  üretimi artırırlarsa fiyatlar düşecek. Bu nedenle üretim kısıntılarını gevşetme konusunda anlaşmaya varmakkolay olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent düşerek Tokyo saati ile 09:38'de varil başına 66.91 dolara indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.7 düşerek 67.04 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altında.

Ağustros vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1 sent düşerek varil başına 77.55 dolara indi. Temmuz kontratı Perşembe günü yüzde 1.7 düşüşle 77.59 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petroü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 10.80 dolar primli işlem gördü.