Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC komitesinin istikdarlı ham petrol sağlama ihtiyacı üzerinde durması ve bunun sonucu ABD'de kaya petrolü üretiminin arttığı bir dönemde grubun üretim kısıntılarını hafifletebileceği beklentilerinin güçlenmesinin ardından kayıplarını varil başına 68 doların altında korudu.

Vadeli petrol kontratları Cuma günü yüzde 1.8 düştükten sonra fazla değişmedi. Aralarında Suudi Arabistan'ın da bulunduğu OPEC üyeleri ve ortakları, artan talep ve dünyanın bazı kısımlarındaki arz aksaklıklarının meydana gelmesinden dolayı ortaya çıkabilecek açıkları zamanında karşılayabilmenin önemi üzerinde durdu. Öte yandan, Baker Hughes'un verilerine göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Petrol, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimiartırma planlarına ilişkin işaret vermesinin ardından yaklaşık iki ayın en düşük seviyesi yakınında işlem görüyor. Arz açığına ilişkin endişeler, ABD Başkanı Donald Trum'ın İran'a yaptırımlarının yeniden uygulanması kararı alması ve Venezuela'da üretimin ekonomik ve siyasi krizden dolayı üretimin düşmesinin ardından artmıştı. Piyasa, Haziran ayında Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının gerçekleştireceği toplantı öncesi, diğer ülkelerin de, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimina rtırılmasına ilişkin teklifine katılıp katılmayacağına bakıyor.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "Hafta sonu gerçekleştirilen toplantıya ilişkin yorumlar, OPEC'in üretimi artıracağı olasılığıan ilişkin bize ipucu verdi," dedi ve "Üreticiler şimdilerde, sağlıklı talebe dayanarak, artan arzın piyasaya sadece istikrar getireceğini ve İran ve Venezuela'dam kaynaklanabilecek açıkları gidereceğini düşünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2 sent yükselerek Tokyo saati ile 11:37'de varil başına 65.83 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 3.1 düşerek 65.81 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 18 sent düşerek varil başına 76.61 dolara indi. Kontrat geçen hafta yüzde 0.5 yükselerek 76.79 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 10.83 dolar primli işlem gördü.