Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de artan üretimin fiyatlar üzerinde baskı oluşturması ve yatırımcıların OPEC'ten üretim kısıntılarının gevşetilip gevşetilmeyeceğine ilişkin işaretleri değerlendirmeye devam etmeleri ile birlikte kayıplarını varil başına 65 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.3 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı hafifçe arttı ve zaten rekor seviyelerde bulunan üretimin daha da artabileceğini işaret etti. Rusya'nın, OPEC ve ortaklarının üretim limitlerini artırmaya yönelik desteklerini almaya çalışan Suudi Arabistan ile birlikte, bu ayın başlarında ham petrol üretimini anlaşmada belirlenen seviyenin üzerine çıakrdığı kaydediliyor.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın bu yılın ikinci yarısında İran ve Venezuela'dan kaynaklanacak potansiyel üretim açıklarını karşılayabilmek için üretimi artırmaya hazır olduklarının işaretini vermelerinin ardından iki ayın en düşük seviyesine indi. Rusya'nın üretim kısıntılarının gevşetilmesine yönelik istekliliğinin son işareti, bu ay Viyana'da düzenlenecek toplantıda üretimi artırmaya karşı olduklarını açıklayan İran, Venezuela ve Irak gibi üreticilerin görüşleri ile farklı yönde.

Tokyo'da Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "Yatırımcılar OPEC toplantısına kadar bekle-gör konumunda," dedi ve "Öte yandan, ABD'de artan üretim piyasa fazlasına ilişkin endişeleri artırıyor ve muhtemelen Batı Teksas petrolü fiyatları üzerinde baskı oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 21 sent düşerek Tokyo saati ile 13:37'de varil başına 65.53 dolara geriledi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.1 düştü ve böylelikle üst üste üçüncü hafta da aşağı yönde hareket etti. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, 21 sent düşerek varil başına 76.25 dolara indi. Kontrat geçen hafta yüzde 0.4 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 10.77 dolar primli işlem gördü.